2015. április 6., hétfő

Történelmi megemlékezés Aradon

Történelmi megemlékezés és evangelizációs napok Aradon

Az Arad-Belvárosi Magyar Baptista Gyülekezet kezdeményezésére 2015. március 13-15 között három napos zenés evangelizációs alkalomra került sor Arad belvárosában. Az igehirdetés szolgálatára dr. Mészáros Kálmán baptista lelkipásztort, a budapesti baptista teológia tanárát hívták meg.
Az ünneplő Arad-Belvárosi Magyar Baptistista Gyülekezet
Az evangelizáló igehirdetések témája péntek este az "Odaszánás" fontosságáról szólt (Róma 12,1-2). Vasárnap délelőtt "A Krisztus-követők felelőssége" volt a téma és Jézus Hegyi-beszédéből vett textus (Máté 5,13-16) alapján. Vasárnap délután pedig egy vetítettképes előadásra került sor "Krisztus zászlóvivői - Baptista hithősök a történelemben" címmel.
Az Arad-Belvárosi Gyülekezet Éne
Az evangelizáció színhelyéül egyrészt a belvárosi baptista gyülekezet újjáépített temploma, másrészt a város magyar anyanyelvű polgárai számára létesített Nyugati-Jelen-Ház művelődési központja szolgált.  

Ünnepi előadás március 15-én
Ez utóbbi helyen került megrendezésre a belvárosi baptista gyülekezetet és az RMDSZ megyei szervezetének közös, március 15-hez kötődő Nemzeti ünnepe is, melyen az ünnep szónokául "A szabadság ára" gondolatkörben ugyancsak Mészáros Kálmán történészt kérték fel a helyi szervezők, melyet a helyi baptista gyülekezet férfikarának énekes szolgálata tett még színesebbé. Az alkalmak szervezésében és lebonyolításában Simon András helyi lelkipásztor és Bátkai Sándor elöljáró testvér fáradozott sokat.
Ünnepi megémlékezés a "mártir városban" Aradon.
Az előadás címe: "A szabadság ára"
Szombat este egy zenés evangelizációs programra került még sor a teljesen megtelt Aradi Nagyszínházban a Magyarországon is jól ismert "Ez az a nap" szervezésében. Ezen a rendezvényen több magyar és román énekes és zenész mellett Noel Richard ismert angol zeneszerző is részt vett. Sőt másnap a magyar gyülekezetben is szolgált az istentiszteleten. Az igehirdetést itt is Mészáros Kálmán lelkipásztor, illetve László Viktor főszervező végezte, akik egyúttal mindketten a Magyar Evangéliumi Szövetség - Aliansz alelnökei.
Aradi "Szabadság" szobor
A szolgálócsoport tagjai külön is látogatást tettek az Aradon kivégzett '48-as magyar tábornokok emlékére emelt obeliszknél, illetve a belvárosban ismét helyreállított Szabadság szobornál. Mindkét helyen rövid emlékbeszédek után piros, fehér, zöld virágokból font koszorút helyeztek el a magyar szolgálócsoport tagjai. "Az igazak emléke legyen áldott!"
Arad városában egyébként két magyar és mintegy 18 román anyanyelvű gyülekezet működik. Közülük nem egy, több száz, sőt, több ezer tagú. A baptistákon kívül legalább ugyanennyi pünkösdi és egyéb más karizmatikus gyülekezet is munkálkodik a városban. Közülük néhányat személyesen is fölkereshettünk a három napos ott tartózkodásunk alatt.

Igehirdetés az Aradi Nagyszínházban

Talán kevesen tudják, hogy a 170 ezer lakosú Arad városának mintegy 20%-a valamelyik evangéliumi közösség tagja. Ez egyébként a legmagasabb arányú evangéliumi felekezeti jelenlét a Kárpát-medence nagyvárosai közül.

Aradi Maranata Román Baptista Imaház

Bárcsak ez lenne jellemző a Kárpátok koszorúzta szülőföldünk többi településére is. Adja Isten, hogy hamarosan hazánk területén, határon innen és azon túl is rövid időn belül így legyen! Soli Deo Glória!
Dr. Mészáros Kálmán
egyháztörténész-lelkipásztor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése