2022. szeptember 19., hétfő

AZ ÚR HEGYÉN A GONDVISELÉS - HÁLAADÁSI ÜNNEP AZ ÉSZAK-ERDÉLYI SOLYOMKŐVÁRI ÚJ KONFERENCIAKÖZPONTBAN

Történelmi előadás
Nagy örömünnepe volt az észak-erdélyi magyar baptista testvériségének 2022. szeptember 4-én, amikor sokszáz részvevő jelenlétében hálaadással vehette birtokba a Szilágysági Magyar
Egyházkerület testvérisége öszefogásával épült szép sólyomkővári konferenciaközpontot és ifjúsági üdülőtábort. Színültig megtelt az 500 fő befogadására alkalmas konferenciaterem. Mivel nem fért be mindenki a főelőadóba, mintegy kétszáz fő az épület alsó szintjén követte a kivetítők segitségével közvetített eseményeket.
Már megérkezésünkkor lelkesen szóltak a fúvószenekar fényes hangszerein a szebbnél szebb közismert énekeink jólismert dallamai. Majd az összevont énekkar vette át az Isten magasztalás szolgálatát, amibe később a hatalmas gyülekezet is bekapcsolódott.
A baptista bibliai tanítás 500 éve jelent meg Erdélyben
Az ének és zeneszámok ékesen szőtték át az egymást követő prózai szolgálatokat. Az igehirdetést, missziós beszámolókat, bizonyságtételeket az egyházkerület vezetői végezték, amit a szilágsági gyülekezetek lelkipásztorai egészítettek még ki.
Nagy érdeklődés kísérte az előadást
A hálaadó istentisztelet második részében az ana/baptista reformáció Kárpát-medence területén dokumentálható 500 éves történetét tekintettük át egy vetítettképes előadás keretében vezetésemmel. Örömmel tapasztaltam a lankadatlan figyelmet és nagyfokú érdeklődést a magyar protestantizmus, benne a baptista reformáció Erdélyben kibontakozó és máig ható története iránt, amit sajnálatos módon eddig nem volt módunkban széleskörben ismertetni.
A befejezés előtt álló konferenciaközpont épületének külső képe
Ezért tartom fontosnak a 2023-as jubileumi esztendő eseményeinek programtervezetét, amikor a Kárpát-medence különböző régióiban tervezünk megemlékezéseket a "Baptista-500" történelmi események helyszínein.
Soli Deo Glória!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése