2022. szeptember 5., hétfő

45 ÉVVEL EZELŐTT LÁTOGATOTT ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGRA BILLY GRAHAM A VILÁG EVANGÉLISTÁJA, AMELY EGY ÚJ KORSZAK NYITÁNYA LETT HAZÁNKBAN IS
Billy Graham és felesége a Ferihegyi repülőtéren
A Billy Graham Evangelizációs Társaság közösségi oldalán emlékezett meg a 45 évvel ezelőtt Magyarországon tett evangelizációs körútjáról. Ennek a látogatásnak lett eredménye többek között a Magyar Korona hazahozatalának lehetősége, ami fél éven belül meg is valósult Billy Graham és Jimmy Carter akkori USA elnök, két baptista hittestestvérünk barátságának és jóindulatú közbenjárásának eredményeképpen.
1977. szeptember 4-8 között látogatott először hazánkban Billy Graham és felesége Ruth néhány munkatársával a magyarországi baptisták és más evangéliumi felekezetek meghívására. Először Tahiban az ifjúsági táborban prédikált, majd Budapest-Nap utcai Baptista templomban, és Debrecenben, illetve Pécsett a helyi baptista gyülekezetekben. Ezeken az alkalmakon Isten kegyelméből énmagam is személyesen résztvehettem.
Billy Graham igehirdetése Tahi Táborban,
melletette Haraszti Sándor tolmács
1977-es év áttörést jelenetett Billy Graham szolgálatában, mert ettől kezdve prédikálhatott az akkori szovjet blokk különböző országaiban is. Magyarországi tartózkodása alatt Billynek és Ruth Grahamnek számos alkalma volt közvetlenül emberekkel beszélgetni és helyzetükről érdeklődni.
Különösen meglepte Grahamet az a tény, hogy szabadtéri alkalmon is prédikálhatott Tahiban, a baptisták Dunakanyarban kialakított Ifjúsági Táborában, ahol "több mint 15 000 ember vett részt, ami jóval meghaladja a kormányzati tisztviselők által várt 2000 főt. Isten nagyszerű munkát végzett ebben a kommunista országban Billy Graham és csapata szolgálatán keresztül!" - olvashatjuk a misszióstársaság közösségi oldalán.
Mintegy 15,000 ezer ember hallgatta az evangéliumot a Táborban
Ezen az evangelizáción engem is mélyen megérintett az igei üzenet és a Szentlélek ereje, amely még elkötelezettebbé tett a Krisztus melletti tanúságtételben és az evangélium bátrabb képviseletében.
Graham a tömeg gyűrűjében
Az 1977-ben tett látogatásán kívül még három alkalommal járt hazánban Billy Graham, ezek közül az 1989-es volt a legnagyobb létszámú evangelizáció, melynek során mintegy százezer enbernek prédikált az akkori Népstadionban összegyülekezett hallgatóságnak. Mitegy negyvenezren jelezték a megtérésre felszólítás után, hogy Jézus Krisztus követői szeretnének lenni.
Különös egybeesés, hogy a tömegevangelizáció után néhány héttel következett be a kommunizmus összeomlása, a vasfüggöny átszakadása és a Berlini fal leomlása. "Mert akit a Fiú megszabadit, az valóban szabad!" Soli Deo Gloria!
Beginning #OnThisDate in 1977, Billy Graham was able to preach in the then Soviet-bloc country of Hungary. While there, Billy and Ruth Graham had many opportunities to spend time with the people, and Rev. Graham preached in various churches around the country.
One particular meeting, held outdoors in the Baptist-run Tahi Youth Camp, was attended by more than 15,000 people, far above the 2,000 expected by government officials. God was doing a great work in this communist country through the ministry of Billy Graham and his team!
Billy Graham első látogatása Magyarországon 1977-ben:

Billy Graham a Népstadionban prédikált százezer embernek 1989-ben:
További információ Billy Graham többi magyarországi látogatásaival és jelentőségével kapcsolatban itt olvasható: 
Billy Graham és Martin Luther King barátsága: 
Franklin Graham - Reménység fesztivál:
Billy Graham szerepe a Magyar Korona hazahozatalában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése